Укупно приказа странице

Вино од тамјанике

Тамњаника.Вино произведено од аутохтоне српске сорте грожђа – тамјанике. Одликује се сламасто жутом бојом са зеленкастим одсјајем. Импресивно снажан, препознатљив мирис изворне тамјанике са нотом егзотичног воћа и благо израженим хербалним тоновима. Живо, нервно вино са веома свежом и балансираном ароматском снагом, заокруженог и дуготрајног накнадног укуса. Кристална бистрина овог вина и благе зеленкасте нијансе као да наслућују минералност која краси ово вино, благи тонови лимете у позадини – вино врхунске елеганције. Из овог вина се понајвише издиже тај чудесни мускатни осећај, препознатљив на неколико метара у круг. Баш као мирис тамјана што се из кандила извија и допире до свих којима је срцу мио. И преко потребан…Вино за које смо сигурни да може да испрати комплетан мени: од предјела и салате, преко главних јела, до десерта. Ипак, препоручујемо уз традиционалну српску кухињу. Сервирати расхлађено, на температурама од 10° до 12°Ц.


Translate

Грожђе

Црна Тамјаника
Грожђе (Vitis)
Боја коже бобицабела, ређе црна
Порекло Србија
Значајни региони Македонија
Идеално земљиштекречњак
Укусијабука, ананас
Википедија

КОРЊАЧА

КОРЊАЧА
Кључ за одвртање зарђалих шрафова

среда, 16. мај 2018.

Недеља, 10. август 2003.

Спремање сирупа од зове, ових дана


(....)

 Недеља, 10. август 2003. Око 9 ч.

Док сам кувао кафу, сетио се (имања, нашег) - Преко Пека. Воћњака. Мајчине болести (последица  абортуса). Мајка жута као лимун. 
   Летње поподне, близина смрти.Крв.
   Видео сам  тај мали космос, мирис, изглед траве уз међу са Јовичиним врбаком (некад је то било наше, па деда Станко притиснут дуговима и бедом, и смрћу жене и трећег сина, морао да прода)....

    Чега год се дотакнем у сећању... избије неочекиван извор успомена, које  сам (временом) тако дубоко потиснуо....

Предајем се! - Снимљено ових дана у близини имања Преко Пека


     = извор: Свеска 412 


Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови

КЊИЖАРЕ "ЗАВЕТИНА". Раде нонстоп. Најагилнија: Књижара "БОБОК"